Мислят държавният дял от ЕРП-тата да влезе в енергийния холдинг
Мислят държавният дял от ЕРП-тата да влезе в енергийния холдинг / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Държавният дял в електроразпределителните дружества да премине в структурата на Българския енергиен холдинг, обмислят от министерството на икономиката и енергетиката. Това съобщи енергийният министър Петър Димитров при представянето на новата структура.

Енергийният холдинг до месеци може да излезе на фондовата борса, съобщи министър Петър Димитров. По думите му новата структура няма да промени участието на НЕК и „Булгаргаз” в международните енергийни проекти АЕЦ „Белене”, „Южен поток” и НАБУКО.

„В бъдеще друг политически формат ще реши дали „Белене” да мине директно към холдинга или да остане в състава на НЕК, но в момента това не представлява проблем. По отношение на участието на „Булгаргаз” в холдинга, в това число и в чужбина, всички тези участия минават към Български енергиен холдинг”, каза енергийният министър.

Мегахолдингът е създаден на базата на Булгаргаз Холдинг като в структурата му са прибавени Националната електрическа компания, АЕЦ „Козлодуй”, Мини „Марица Изток” и ТЕЦ „Марица Изток 2”. Държавата обмисля да прехвърли към гиганта и 33-процентния си дял от електроразпределителните дружества, каза още Димитров.

„Няма агресивни поведения по отношение на частната собственост на ЕРП-тата. Аз от името на държавата заявих готовност да прехвърлим държавния дял в холдинг, но нямам други намерения”, обясни министър Петър Димитров.