Македонците се запасяват с продукти заради нарастването на цените
Македонците се запасяват с продукти заради нарастването на цените / netinfo

Последните поскъпвания на стоки от първа необходимост накараха македонците да започнат да се запасяват заради опасността да се върнат в някогашните времена на суперинфлация от вече несъществуващата Югославия. Увеличението на цените, които в някои малки магазинчета се променят по няколко пъти на ден, обхващат най-вече хранителните продукти и стоките за личната хигиена. Продавач с 15-годишен трудов стаж твърди, че не помни такова рязко увеличение на цените от началото на 90-те години.

Литър олио от популярна местна марка гони евро и половина. При получаването на пенсиите си за януари доста пенсионери са се хвърлили да пазаруват "на едро", купувайки по няколко литра олио, килограми захар и брашно.

Премиерът Никола Груевски вчера заяви по повод отправени от него въпроси за реакцията на кабинета, че "се обсъждат мерки с оглед на поскъпването на хранителните стоки". Преди няколко дни пък, министърът на финансите Трайко Славевски заяви, че повишаването на цените на хранителните стоки може да се компенсира с адекватно повишаване на заплатите и пенсиите, но не уточни как и кога това би могло да стане.