Липсата на квалифицирани кадри е пречка при усвояване на еврофондовете
Липсата на квалифицирани кадри е пречка при усвояване на еврофондовете / снимка: БГНЕС

Липсата на квалифицирани кадри е пречка в процеса на усвояване на европейските фондове. Това беше отбелязано на изнесено заседание на в Каварна на подкомисията за усвояване на средствата от Европейския съюз към парламентарната комисията по европейските въпроси.

Четин Казак от ДПС предложи, за да спре текучеството на квалифицирани кадри, служителите, които постъпват след конкурс в структурите за управление на еврофондовете, да подписват ангажимент, че няма да напускат в рамките на 5 години, а при неизпълнение на този ангажимент, да платят значително обезщетение на държавата.

Подкомисията прие доклад за цялостното усвояване на средствата от Европейския съюз. Сред посочените негативи е забавянето в подготовката на нужните за кандидатстване по оперативните програми документи. Отбелязана е и нуждата от създаване на нови административни структури - на централно, регионално и местно ниво.

Председателят на подкомисията, Радослав Иванов, съобщи, че следващата седмица предстои среща с вицепремиера по еврофондовете Меглена Плугчиева.