Консумацията на ток по Коледа в Североизточна България е намаляла
Консумацията на ток по Коледа в Североизточна България е намаляла / снимка: БГНЕС

Потреблението на ток в Североизточна България през периода 24-28 декември е с близо 10 на сто по-малко в сравнение с същите дни на 2013 година, съобщиха от "Енерго ПРО" ЕАД. Общото количество консумирана електроенергия от клиентите е било около 82 хиляди мегаватчаса. Най-сериозно е намалението на потреблението в областите Добрич и Русе.

От дружеството допълват, че в навечерието на Нова година в пълна готовност са 70 аварийни екипа, които ще реагират при евентуални повреди по мрежата и съоръженията в Североизточна България. Ако обстановката се усложни, компанията има готовност да пренасочва допълнителни екипи и техника от една област към друга. В готовност са 926 специални, високопроходими автомобили. По данни на дружеството обстановката в Североизточна България в момента е стабилна и електрическата мрежа работи нормално. Заради снега и силния вятър е имало прекъсвания на тока в различни населени места, но авариите се отстраняват своевременно.

От компанията посочват още, че по време на Новогодишните празници няма да се спира токът на клиенти, които са забавили плащането на сметката си.