/ ThinkStock/Getty Images
Бутилка от "Ройс Ройса на уискитата" от редкия бранд The Macallan Valerio Adami, отлежала 60 години, беше продадена на търг за рекордните 848 750 британски лири (1,1 млн. долара), предаде Ройтерс.
 
Купувачът се оказа частен колекционер от Азия, който наддава за лота по телефона в рамките на аукциона, организиран от "Бонамс". Бутилка от същата партида от 12 шишета бе продадена през май от тази аукционна къща за 814 091 британски лири.
 

Специалистите изтъкват, че подобно уиски представлява колекционерска рядкост и е много вероятно то никога да не бъде изпито. Те наричат бранда, кръстен на името на италианския художник Валерио Адами, "Ролс Ройса на уискитата".
 

В света съществуват само 24 шишета от изтънченото уиски, бутилирано през 1986 г. и дестилирано през 1926 г. Етикетите им били поръчани на поп художниците Валерио Адами и Питър Блейк, известни с това, че сътвориха обложката на култовия албум на "Бийтълс" "Sgt.Pepper's Lonely Hearts Club Band".
 

На името на всеки един от художниците се падали по 12 бутилки. Не е известно колко са се запазили с марката "Валерио Адами". Говори се, че една бутилка е била унищожена в Япония по време на земетресение през 2011 г. Поне едно от шишетата с тази марка е било отворено и изпито, твърдят експерти.
 
БТА