/ БГНЕС
Споразумението за сътрудничество между КНСБ и столичния кмет Йорданка Фандъкова от преди четири години е изпълнено, оценката ни за мандата е положителна. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров след среща с кмета Фандъкова, ръководствата на федерациите на КНСБ, на която са обсъдени ангажиментите от периода преди местните избори преди четири години и постигнатото в различни области.

Икономист: 15 млрд. евро повече са „изтекли“ от България за 10 години

Кметът на София Йорданка Фандъкова отново заяви, че през септември ще обяви дали ще се кандидатира за нов мандат. По думите й в периода до септември за нея ще е важно да получи оценка от различни организации за това какво е направила. Тя подчерта, че никога не е давала празни предизборни обещания.

Лидерът на Синдиката на българските учители Янка Такева заяви, че организацията ще подкрепи Фандъкова, ако тя се кандидатира за нов мандат на следващите избори. Подобна заявка даде и Съюзът на транспортните синдикати в България.

Общата оценка на КНСБ за подкрепа на определена кандидатура за кмет на София ще бъде дадена през есента, когато се видят номинациите и готовността им да изпълнят исканията на синдиката, каза Пламен Димитров. Той посочи, че ръководният орган на Конфедерацията ще приеме послания към всички кандидат кметове, ще бъдат заявени очакванията за следващия мандат, ще бъдат направени срещи с кандидатите.

КНСБ: Необлагаемият минимум да е равен на една минимална работна заплата и да се приспада от всеки доход

Пламен Димитров припомни, че наетите в София са 775 000, от които 95 000 са в бюджетните системи. Над 30% са синдикалните членове в бюджетно финансираните дейности, като при тях средната заплата е малко по-ниска от средната за София. Пламен Димитров припомни, че средната работна заплата в София е 37% по-висока от тази за страната.

От КНСБ отчетоха, че за четири години средната заплата в София се е увеличила с около 40%. От синдиката поискаха обаче повече ангажимент в някои области, особено в сферата на социалните услуги, където заплатите изостават. Пламен Димитров посочи, че от КНСБ са поискали от финансовия министър допълнително 13 млн. лева за финансиране на социалното подпомагане през тази есен.

КНСБ очаква още до 1 януари заплатите на медицинските специалисти в училищното и детското здравеопазване да стигнат 900 лева, както е заложено в КТД.

Размерът на минималната заплата остава без промяна

Лидерът на СБУ Янка Такева посочи, че безусловно се изпълняват всички ангажименти, поети в колективния трудов договор, като общината се е ангажирала и с дофинансирането на 12 училища в София с маломерни паралелки, както и дофинансиране на 23 детски градини с маломерни групи в крайните квартали.

София изпълни с 97% приемът на деца на 5- и 6-годишна възраст в детските градини, имаме проблем с обхвата на тригодишните, който в София е 74%, каза Такева. Тя обаче очаква този проблем да бъде разрешен до средата на следващия мандат, тъй като строителството на нови градини продължава. Очаква се до две години да бъде решен и проблемът с кадрово обезпечаване с детски учители и помощник-възпитатели.

От здравната федерация отчетоха, че въпреки увеличението с 10% на заплатите, възнагражденията на работещите специалисти в детски ясли, кухни и градини остават ниски. Има и дефицит на кадри, работещите са основно в пенсионна възраст.

От КНСБ предлагат въвеждане на допълващи стандарти за делегираните от държавата дейности за 2020 г. Все още има детски градини, в които единните разходни стандарти не покриват разходите за персонал, затова от КНСБ предлагат въвеждане на допълващ стандарт за втора сграда към детската градина, която да получава допълнително средства като институция. От синдиката предлагат и 20% увеличение на стандарта за яслена група към детската градина. Изпълнени ангажименти в сферата на транспорта, културата, отчетоха още от КНСБ. В сферата на културата заетите са 3800, средната заплата е около 1000 лева, проблем е обаче, че има доста хора под нея, каза Пламен Димитров.

Кметът Йорданка Фандъкова подчерта, че София е водещата икономика в страната - 40% от БВП се произвежда тук. Тя отчете постигнати важни задачи като увеличението на учителските заплати, занапред акцент ще са технологиите и подготовката на младите хора в икономиката, чистата околна среда, както и търсенето на голям стратегически инвеститор.

Фандъкова отчете, че София беше и остава с най-ниските нива на безработица - за четири години безработицата от 4,3% се е свила до 2%.

"В социалната сфера сме длъжници на хората, ще работим за повишаване на доходите на работещите в тези тежки условия", допълни Фандъкова. Тя подкрепя предложенията на КНСБ по отношение на допълващите стандарти.
БТА