Катар купува 24 френски бойни самолета Рафал за 6.3 млрд. евро
Катар купува 24 френски бойни самолета Рафал за 6.3 млрд. евро / снимки: БГНЕС

Договорът за продажба на 24 френски многоцелеви изтребители "Рафал" на Катар бе официално подписан в Доха в присъствието на френския президент Франсоа Оланд и емира на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани, предаде Франс прес.

Сделката на стойност 6,3 милиарда евро бе подписана от генералния директор на "Дасо авиасион" Ерик Трапие и от генерал Ахмад ал Малки, който ръководеше преговорите по покупката от страна на Катар.

Отделен договор беше подписан от генерал Малки и Антоан Бувие, генерален директор на европейския производител на ракетни системи Ем Би Ди Ей /MBDA/, който доставя въоръжението на "Рафал"

"Добър избор", обърна се Оланд на английски към катарския генерал на церемонията по подписването.

Сделката включва и втори, конфиденциален, договор на междуправителствено ниво за обучението на 36 пилоти и стотина механици, който обхваща и други въпроси, като обучение на разузнавачи. Той беше подписан от френския министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан и катарския му колега Хамад бен Али Ал Атия.

Катар купува 24 френски бойни самолета "Рафал" за 63 млрд евро
netinfo
"Рафал" е многоцелеви изтребител, който може да се използва и за електронно разузнаване и наблюдение. Катар е третият чуждестранен купувач на френските
изтребители "Рафал". Индия миналия месец обяви намерението си да купи 36 от тях, а Египет закупи 24 през февруари. Обединените арабски емирства също обмислят купуване на самолети "Рафал", отбелязва Асошиейтед прес.

Оланд заминава за Саудитска Арабия, където довечера ще разговаря с новия саудитски крал Салман. Във вторник той ще е почетният гост на среща на върха на Съвета за сътрудничество в Залива - първи такъв случай за западен държавен глава. В Съвета членуват шестте монархии от Залива - Саудитска Арабия, Бахрейн, Обединените арабски емирства, Кувейт, Оман и Катар.

Източник: БТА