Калфин обсъди стабилността в Черноморския регион
Калфин обсъди стабилността в Черноморския регион / netinfo

Политическите и икономическите реалности в Черноморския регион и гарантирането на неговата стабилност и сигурност бяха основните теми на днешната среща в Министерския съвет между вицепремиера и министър на външните работи Ивайло Калфин и заместник-помощник държавния секретар на САЩ Матю Брайза. Това съобщиха от Министерството на външните работи /МВнР/.

Двамата министри обсъдиха предстоящата на 9 ноември 2006 г. в София среща на неформалния форум "Нови приятели на Грузия", в който ще участват представители на Литва, Латвия, Естония, Полша, Румъния и Чехия.

Министър Калфин и заместник-помощник държавния секретар Брайза са се обединили около мнението, че стабилността в Грузия трябва да се запази и са разменили мнения за амбицията на страната да получи покана за членство в НАТО. Във връзка с обстановката в конфликтните грузински области Южна Осетия и Абхазия те са обсъдили и състава на мироопазващия контингент там, пише в съобщението.

Министър Ивайло Калфин и заместник-помощник държавният секретар Матю Брайза са разговаряли и за дневния ред на насрочената за декември 2006 г. в Брюксел среща на министрите от страните-членки на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Те са обсъдили въпроси, свързани с енергийните проекти в Черноморския регион и са се обединили около становището, че проектите "Набуко" и "АМБО" са важни за сигурността и стабилността на региона.

Заместник-помощник държавният секретар Брайза е поздравил министър Калфин с предстоящото от 1 януари 2006 г. присъединяване на България към Европейския съюз.