Как се отразява акцизът на тока на приходите в бюджета
Как се отразява акцизът на тока на приходите в бюджета / netinfo

Във връзка с въвеждането на акциз от 1 лев за мегаватчас от 1 януари 2007 година, Софийска камара изпрати писмо до министър Румен Овчаров, с което направи запитване за допълнителните приходи в бюджета от този акциз и как това ще се отрази на инфлацията.

От отговора на писмото става ясно, че приходите в бюджета ще се увеличат с около 40 млн. лева, което на фона на 18 258 млрд. лева за 2006 година представлява 0,2% от приходите. От 1 януари 2007 година корпоративният данък пада от 15 на 10%, от което следва, че в бизнеса ще останат на разположение около 400 млн. лева, тоест 10 пъти повече от увеличените приходи за бюджета от акциза.

Оказва се обаче, че електроенергията, която расте постоянно през последните години, не е включена в потребителската кошница и не се отчита в инфлацията. Вероятно в инфлацията не се отчитат и двойно завишените данъчни оценки на имотите, въпреки че общините обявяваха, че този процент ще бъде около 20.

Увеличените двойно данъчни оценки доведоха до увеличаване на такса смет и данък недвижими имоти, които се изчисляват на тази база. Редно е да се преразгледа методиката за изчисляване на инфлацията, която не отразява реалната инфлация и това води до грешни оценки както за фирмите, така и за гражданите.

http://www.scci.bg/