Извадиха Пловдивския панаир от забранителния списък за приватизация
Извадиха Пловдивския панаир от забранителния списък за приватизация / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Извадиха Пловдивския панаир от забранителния списък за приватизация
61163
Извадиха Пловдивския панаир от забранителния списък за приватизация
  • Извадиха Пловдивския панаир от забранителния списък за приватизация

Държавата да може да се освободи от дела си в "Международен панаир Пловдив" АД чрез фондовата борса. Това реши парламентът, като одобри окончателно промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол. Дружеството беше извадено от т. нар. забранителен списък за приватизация. Въпреки че продължаваше да бъде в забранителния списък Пловдивският панаир бе частично приватизиран преди няколко години и държавният дял падна под 50%. От левицата настояха Пловдивският панаир да не изпада от забранителния списък, но това не се прие от мнозинството.

„Несериозно е държавата да заявява, че с 50 процента участие в едно дружество тя не може да го управлява, че няма прозрачност в неговата дейност, че то едва ли не е извън контрола на публичната власт. И за да го направим прозрачно и управляемо, трябва да му продадем акциите на незнайно кой", каза Георги Пирински от БСП.

Председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова попита социалистите дали предлагат при Пловдивския панаир и по аналогия в други дружества, където държавата има миноритарен дял, да се премине към национализация, или държавата да тръгне да изкупува частния дял. „Вие ни предлагате това, което вие подарихте на частния собственик на Пловдивския панаир, сега държавата с парите на всички данъкоплатци, да го изкупи по пазарна цена обратно, това ли предлагате", попита Стоянова представителите на опозицията.

От своя страна Янаки Стоилов от БСП обясни, че не излиза на парламентарната трибуна, за да защитава един или друг бизнесмен. „Аз не съм купувал или продавал нито Пловдивския панаир, нито нещо друго. Но ние сега не водим спор между тройната коалиция и ГЕРБ, ние водим спор за това каква да бъде България утре. Аз не ви предлагам да възстановим България на тройната коалиция. Тя получи своята оценка така, както и вие ще получите вашата оценка, но ние говорим за това какво е необходимо на България. Поради тази причина тези инструменти остават в сила", коментира Стоилов. По думите му това, че държавата лошо управлява, не е е априорен аргумент, че държавата е лош стопанин.