Изслушват шефовете на „Булгаргаз и „Булгартрансгаз за сигурността на доставките на синьо гориво
Изслушват шефовете на „Булгаргаз и „Булгартрансгаз за сигурността на доставките на синьо гориво / снимка: Guliver/Getty Images

Ръководствата на „Булгаргаз" и „Булгартрансгаз" ще бъдат изслушани за сигурността на доставките на синьо гориво в енергийната комисия в парламента. Изслушването идва в разгара на украинската криза, която застрашава доставките на газ от Русия за много европейски страни, включително и в България.

Официално шефовете на двете газови компании трябва да докладват за степента на готовност за началото на строителството на газопровода „Южен поток", както и за междусистемните газови връзки с Турция и Гърция. Именно връзката с Гърция е една от възможностите пред страната ни, ако доставките на синьо гориво от Русия през Украйна бъдат спрени заради напрежението между двете държави. От началото на годината има техническа възможност за поток на газ между България и Гърция. Като алтернатива пред страната ни стои и газът в хранилището в Чирен, който е около 200 млн. кубически метра, както и ресурсите от находището в Галата. Резервите ни могат да стигнат за около месец - два.

От газовите компании увериха пред Дарик в началото на месеца, че засега индикации за спиране на доставките няма.

Очаква се по време на заседанието на енергийната комисия в парламента да бъде засегната и цената на природния газ, като за второто тримесечие на годината от „Булгаргаз" поискаха намаление.

Също така трябва да бъде даден отговор на състоянието на проекта за „Южен поток", чийто старт бе даден тържествено миналата година. В момента преговорите за частта, минаваща през Европейския съюз, се води от Брюксел, а самият проект може да се окаже ключов инструмент и във външнополитически план при позициите по украинската криза.