Искат Станишев да се ангажира с решение за проекти на “Дънди Прешъс Металс”
Искат Станишев да се ангажира с решение за проекти на “Дънди Прешъс Металс” / netinfo
Министър-председателят Сергей Станишев трябва да се ангажира с решение за съдбата на инвестиционните проекти на канадската компания „Дънди прешъс металс” в находището на медно-златни руди в Челопеч и златното находище „Хан Крум”. За това настояха от българската минна -геоложка камара.

В писмо до министър-председателя Сергей Станишев от българската минно-геоложка камара настояват за бързо решение на проблема. Според тях бъдещата реализация на проектите на канадската компания e от изключително голямо значение за цялата минна промишленост. Петър Петров, изпълнителен директор на камарата заяви, че този проблем засяга не само чуждия инвеститор, но и целия минен бранш.

Всички атаки, които са насочени към фирмата, се отнасят с пълна сила и могат да си пренасочат към всяка българска фирма, добиваща метални руди. Тази потенциална опасност вече сериозно се отразява на инвестиционните им намерения, независимо от изключително благоприятната конюнктура на цените на металите.

Проблемът с инвестиционните намерения на кандската компания в България продължават почти две години. Министерството на икономиката дава разрешение проектите да се осъществят. Министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров обаче все още не се е произнесъл, въпреки че оценката за въздействието върху околната среда е положителна.