Икономическата криза удари и узото в Гърция
Икономическата криза удари и узото в Гърция / снимка: Reuters, архив

Икономическата криза е нанесла удар и върху производството на узо в Гърция, съобщи гръцкото радио Скай. В публикацията се посочва, че компаниите, занимаващи се с производството на традиционното питие за гърците - узото, са изправени пред проблем. 

Директорът на компанията „Узо Пломари“ Христос Мицакис казва, че фирмата му среща сериозни трудности заради недостиг на свежи пари и липсата на кредитиране от банките и че държавата бави връщането на ДДС. Същият производител казва още, че проблем изпитват и производителите на анасон в Гърция.

Междувременно нобелистът по икономика Пол Кругман прогнозира в интервю за британския вестник „Индипендънт“, цитирано от Скай, че Гърция ще излезе от еврозоната до една година. Кругман смята, че ще е изненада, ако Гърция остане по-дълго от една година в еврозоната.

Според него спиране на финансирането на гръцките банки от Европейската централна банка ще е това, което ще предизвика излизането на Гърция от еврозоната. Нобелистът коментира, че ако бил гръцки вложител, щял да се опита да изтегли парите се от банките, тъй като се опасява, че те не биха могли да бъдат превърнати в нови драхми.

Той добавя, че шансове за растеж извън еврозоната може да има едва след едни „тежки“ шест месеца или една година. Въпреки това не е сигурно дали гръцката икономика ще даде някакъв резултат след излизане от еврото. Той не е убеден, че дори и сега Гърция върви по устойчив път,разкрива БТА.

Спирайки се на последствията от евентуално излизане на Гърция от еврозоната, известният икономист смята, че всичко ще зависи от това дали ЕЦБ е готова да обезпечи с пари италианските и испанските банки, а също и от решенията на Германия.

В същото време австрийският вестник „Стандарт“ публикува статия, озаглавена „Европейският съюз затваря границите си в Гърция в случай на нужда“, в която  твърди, че контролът по границите на Европейския съюз може да се върне заради кризата в Гърция. Публикацията е придружена от снимка на нелегални имигранти, преминаващи река Марица, посочва гръцкото радио „Скай“.

Според изданието Брюксел и страните в ЕС подготвят планове, съобразени с последствията, които ще има за сигурността на ЕС вероятен фалит на Гърция. „Стандарт“ посочва, че в този случай ще се създаде хаос, опити да се изнесат финансови средства в чужбина, повишаване на престъпността и ще се промени маршрутът на нелегални имигранти от Турция.

Затварянето на границите не е голям проблем по отношение на Шенгенското споразумение, пише австрийският вестник като посочва, че е много по-трудно Гърция да бъде изключена от еврозоната, тъй като това не се предвижда в европейския договор.