Идеята за вдигане на възрастта за пенсия с 6 месеца годишно не срещна подкрепа
Идеята за вдигане на възрастта за пенсия с 6 месеца годишно не срещна подкрепа / снимка: БГНЕС

Предложението на бизнеса възрастта за пенсиониране да се увеличава с по 6 месеца всяка година не е било подкрепено в рамките на поредния кръг разговори около пенсионната реформа. Това каза Николай Николов, съветник на министъра на труда и социалната политика Ивайло Калфин, цитиран от БГНЕС.

Работната група за пенсионната реформа обсъди на свое заседание предложенията на работодателските организации, сред които нарастване с по 6 месеца годишно на възрастта за пенсиониране на третата категория труд за двата пола до 65 години. Предложението за стъпка на увеличение от 6 месеца не е било подкрепено, тъй като на първо време едно такова рязко увеличаване на възрастта натоварва едно и също поколение да понесе тежестта на реформите, обясни Николов.

Стана ясно, че група с представители на т.нар. специални ведомства имат готовност до дни да предложат тяхното виждане за това как трябва да бъдат променени условията за пенсиониране за тази категория лица.

В социалното министерство днес е обсъдено и предложение за усъвършенстване на индивидуалния коефициент. Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) предложила да се обсъди и преосмисли индивидуалният коефициент в пенсионната формула - като правна и икономическа същност и като начин на определянето му.

Съветникът на Калфин предложил днес и участниците в работната група се съгласили, че въпросите, свързани с усъвършенстване на експертизата на работоспособността както медицинската част, така и осигурителната и социалната да бъдат обсъдени на едно от следващите заседания в рамките на този месец. Работодателски организации поставили според Николов и декларативно предложение за запазване на тристълбовия пенсионен модел.

Отмяна на втора категория труд и промяна на критериите за риск и тежест на труд при първа категория труд, са поискали още работодателите. Никой не подкрепил тази идея.
Окончателните идеи за пенсионна реформа ще бъдат обявени в края на март.