/ iStock/Getty Images
Социалната мрежа Facebook трябва да премахне подвеждащи реклами, които предизвикаха скандал в Холандия, пише БГНЕС.

Рекламите, които се възползват от приликата на неизвестни лица с някои от най-популярните хора в Холандия, рекламират мошенически схеми за инвестиция в криптовалутата Биткойн.


Калифорния обвинява Facebook във възпрепятстване на правосъдието


Милиардерът Йон де Мол се оплака, че Facebook не са свалили рекламите, част от които наподобяват него, въпреки подадените множество сигнали и искания.

Според Де Мол инвеститори са загубили 1,7 милиона долара, след като се подвели по невярното съдържание.

Йон де Мол поиска Facebook да вземе мерки подобно нещо да не се повтаря, както и настоява, че компанията трябва да му даде информация за това кой стои зад злоупотребата с образа му. Съдът разпореди Facebook да свали рекламите или ще бъде глобен с 1,2 милиона долара.


САЩ ще разследват Фейсбук



"Аргументите на Фейсбук, че представляват само фуния за информация и не могат да бъдат задължени да действат са неприемливи. Компанията играе прекалено активна роля в рекламната сфера, която формира основния и бизнес модел, за да заема такава позиция.", написа съдът в аргументите за решението.

Магистратите изтъкнаха, че Facebook има тарифен план за реклами и сами решават кои да публикуват и кои не. От Интернет гиганта заявиха, че са получили решението и обмислят ходовете си, като това може да включва и обжалване.

Компанията каза още, че подвеждащите реклами нямат място при тях и те ги премахват, когато ги открият.
БГНЕС