/ Gulliver/Getty Images
Американското министерство на правосъдието планира да започне собствено антимонополно разследване по отношение на технологичния гигант Фейсбук, предаде агенция „Блумбърг“, като се позовава на собствени източници.

Facebook е спрял десетки хиляди приложения заради риск за личните данни

Решението е взето, въпреки че в момента работата на социалната мрежа се проверява от експерти на Федералната търговска комисия на САЩ, разкриха източниците. Двете успоредни разследвания няма да се пресекат и ще засегнат различни аспекти от работата на компанията.
 


През юли стана известно, че американските власти се подготвят да започнат мащабно разследване спрямо „Амазон“, Гугъл, „Епъл“ и Фейсбук. Те ще проверят дали тези компании нарушават антимонополното законодателство. Пълномощията в хода на разследването трябва да се разделят между Федералната търговска комисия, която трябва да осъществи надзора над „Амазон“ и Фейсбук, и министерството на правосъдието, което трябваше да се заеме с „Епъл“ и Гугъл. Сега, по данни на източниците на „Блумбърг“, условията на договорката са се променили, и освен Фейсбук в сферата на интересите на съдебното ведомство също така трябва да попадне и „Амазон“.

Марк Зукърбърг се срещна с Тръмп в Белия дом

Едновременно с двете ведомства собствено разследване ще направят и демократите в Камарата на представителите на американския Конгрес.

През август вестник „Уолстрийт джърнъл“ съобщи, че група прокурори е провела среща с представители на правосъдното министерство, на която са се обсъждали нарушенията на големите корпорации, след което е било взето решение за провеждане на антимонополно разследване.
БГНЕС