море водна повърхност
море водна повърхност / ThinkStock/Getty Images
Гърци скачат срещу български собственици на ваканционни имоти, които се намират в периферията на Беломорието. Претенциите на местните са, че вилните селища са незаконни и пречат на техният бизнес. Обстановката допълнително се нагнетявала от местната преса, която тиражирала подобни версии, алармират десетките собственици на имоти в Меродато от Смолянско.
 
През последните няколко години, много нашенци се сдобиха с имоти в южната ни съседка, като идеята им бе именно изграждане на подобни места за отдих. Българите в повечето случаи закупуват земеделска земя, като впоследствие поставят там мобилни къщи, каквито изисквания поставят пред тях местните власти. Всички имоти имат вода, а някои от тях са включени и към местното електроразпределение, а останалите се захранват с агрегати.

Нашенци откриха сезона на Бяло море
 
 „Много сме притеснени от случващото се, тези атаки според нас не са случайни и недоумяваме какво става. Когато купувахме имотите се казваше, че няма проблеми на въпросните места да поставим къщи на колела. Това и направихме, а сега чуваме, че някой поставя под съмнение законността на имотите, за които имаме нотариални актове, а за постройките не е използвана и лопата цимент“, коментираха част от българските собственици в Меродато. Те не са съгласни и с твърденията, че пречат на местния бизнес, тъй като според тях те допринасят за развитието на тяхната икономика.
 
 „Ние купихме земите си от местни жители, харчим парите си там, плащаме данъци и имат ръст на туризма благодарение на нас. Ние сме в Европейския съюз, имаме равни права и задължения. По европейските норми сме едно цяло, а в един момент получаваме подобни индикации “, коментираха още собствениците от Златоград, Смолян и Рудозем.
 
Хората се притесняват, че може да бъдат накарани да премахнат мобилните си сглобяеми къщи, които са по около 32 кв.м. и са били основната причина за закупуването на имотите в Гърция. Според информацията, която имат те, проверките по законността на имотите им от гръцка страна ще бъде извършена в рамките на две седмици. Те са категорични, че ще сезират всички възможни институции за проблема.