GM затваря временно 13 завода в Северна Америка
GM затваря временно 13 завода в Северна Америка / снимка: БГНЕС

Американската автомобилостроителна компания Дженерал мотърс (General Motors) съобщи, че затваря за няколко седмици, от май до юли, 13 свои завода в Северна Америка, заради по-слабото търсене, предадоха информационните агенции.

 

Целта на мярката е да намали продукцията в този период с около 190 000 коли. Компанията посочва, че заводите ще бъдат затворени за различни срокове в зависимост от складираните количества и очакваното търсене на произвежданите модели.

 

Прекъсването на производството ще даде на Дженерал мотърс възможност да съобрази производството със сегашното търсене на пазара, съобщи компанията.

    

Тази седмица Дженерал мотърс получи допълнителни спешни кредити от правителството на САЩ в размер на пет милиарда долара, за да може да поддържа дейността си, докато изтече срокът, даден от правителството за преструктурирането на компанията, която в противен случай ще бъде принудена да обяви фалит. Срокът изтича на 1 юни.

 

От октомври продажбите на коли в САЩ намаляха с близо 40 процента заради най-тежката икономическа криза от няколко десетилетия.