GM намалява производството на пикапи и SUV отвъд океана
GM намалява производството на пикапи и SUV отвъд океана / снимка: БГНЕС

Американският автопроизводител General Motors обяви план да премахне една работна смяна в заводите си за пикапи в Понтиак (Мичиган), и Флинт (Мичиган), Ошава (Онтарио), както и в завода за SUV-автомобили в Джанисвил (Уисконсин), като целта е производството да отговаря на търсенето на пазара, съобщава компанията.

Според обявения план, който влеза в сила в средата на юли за заводите в Понтиак, Флинт и Джанисвил и от 8 септември в завода в Ошава, за остатъка от календарната 2008 година в заводите на компанията в Сеаверна Америка ще бъдат прозиведени 88000 пикапа и 50000 SUV-автомобили по-малко.

Пазарът на пикапи и SUV автомобили се е свил съответно с 15 процента и 26 процента през първите три месеца на 2008 година. Въпреки това General Motors остава лидер на пазара и при двата сегмента, като държи пазарен дял от 40 процента при пикапите и над 63 процента дял при SUV-автомобилите.

„При нарастващите цени на горивата, отслабващата икономика, тенденцията за спад на пазара на тези автомобили, ние трябва да регулираме производството си спрямо реалностите на пазара”, казва Трой Кларк, директор на компанията за Северна Америка.

Намаляването на производството ще доведе до съкращения на персонала в четирите завода на General Motors, които ще бъдат обсъдени с профсъюзите.

За General Motors работят 266000 души в 35 страни по света. През 2007 година компанията е продала 9,37 млн. превозни средства.