/ ThinkStock/Getty Images
България трябва да привлича продуктивни инвестиции, които създават дългосрочен растеж. Страната ни има нужда от нов автомобилен завод. Това мнение изрази  икономистът Георги Ангелов от Институт "Отворено общество" по време на Българския икономически форум 2018. Той допълни, че в момента има огромен брой разрешителни за строеж, като за София той е рекорден.
 
Инвестициите в прекомерно строителство на по-късен етап ще създадат проблеми, смята Ангелов. Като проблем той открои и липсата на работна ръка. За първи път от 30 години насам 75 процента от населението между 20 и 64-годишна възраст работи. За пръв път работните места са повече от работниците и няма физически кой да заеме тези работни места, посочи икономистът. Това по думите му е структурна промяна, към която бизнесът трябва да се приспособи с повече инвестиции в производителност на труда.
 
Бизнесът трябва да инвестира в нови машини, модерно оборудване, квалификация на персонала, за да може с по малко работници да постигне по-висока производителност.