Фондът за адаптация към климатичните промени ще се ръководи от 16-членен УС
Фондът за адаптация към климатичните промени ще се ръководи от 16-членен УС / снимка: БГНЕС

Конференцията на ООН за климатичните промени, състояща се в Бали, постигна споразумение за управлението на Фонда за адаптация към климатичните промени, предвиден в Протокола от Киото в помощ на развиващите се страни, заявиха за европейски представители, предаде БТА, като се позова на Франс прес.

Според споразумението този специален фонд ще бъде ръководен от 16-членен управителен съвет в рамките на Световния екологичен фонд /GEF/, базиран във Вашингтон.

В управителния съвет ще влизат по двама представители на всеки от петте големи района в ООН, както и двама представители на развитите индустриални държави.

Фондът ще бъде захранван с удръжки от 2 процента върху т. нар. Механизми за екологично развитие, които позволяват на индустриалните държави, ангажирани чрез Протокола от Киото, да намалят вредните си емисии, да финансират екологичен енергиен проект в дадена развиваща се страна в замяна на облекчаване на задълженията им по отношение на емисиите с парников ефект.

По преценка на ООН до 2012 г. средствата във Фонда, който засега разполага с 45 млн. долара, ще достигнат 300 до 500 млн. долара.

Според Програмата на ООН за развитие (ПРООН) до 2015 г. ще са нужни 86 млрд. долара, за да могат най-бедните и изложени на климатични заплахи страни да се адаптират към новите климатични дадености и да се избегне "апартейд при приспособяването" между индустриализираните и развиващите се страни, допълва АФП.