ЕС ще използва данъчното облагане, за да защити околната среда
ЕС ще използва данъчното облагане, за да защити околната среда / netinfo

Европейската комисия скоро ще представи идеи за "екологични данъци" с цел икономии на енергия и намаляване на емисиите на газове с парников ефект, заяви вчера европейският комисар за митническата и данъчната политика Ласло Ковач, цитиран от Ройтерс.

Лидерите на ЕС се споразумяха по-рано през този месец да определят цели за намаляване на емисиите на газове с парников ефект и за използване на възобновяеми енергийни източници, а данъчното облагане ще бъде важно средство за постигането на тези цели, каза на конференция Ласло Ковач.

"Бих искал да използвам една Зелена книга, за да открием пътищата към данъци върху енергоносителите на европейско равнище в бъдеще", добави Ковач.

Тези данъци могат да накарат 500 млн. потребители в ЕС да използват по-ефективно енергоносителите, като приходите от тях ще бъдат връщани обратно в икономиката, отбеляза еврокомисарят.

Данъчното облагане на равнище ЕС е също толкова непопулярно сред хората, колкото и на национално ниво, но за него е нужно съгласието на всички 27 страни членки.

Според Ласло Ковач проблемът е преодолим, като се имат предвид постигнатото споразумение в ЕС за намаляване на емисиите на газове с парников ефект и желанието на хората за запазване на околната среда.

Очаква се Ковач и еврокомисарят по околната среда Ставрос Димас да публикуват конкретни предложения за това как данъците могат да бъдат използвани за намаляване на емисиите на газове с парников ефект.