Дюрчани: ЕС трябва да намали зависимостта си от внос на руски газ
Дюрчани: ЕС трябва да намали зависимостта си от внос на руски газ / снимка: БГНЕС

Унгарският премиер Ференц Дюрчани заяви, че ЕС и Унгария трябва да разнообразят доставките на природен газ и транспортните маршрути, за да намалят зависимостта си от внос на руски природен газ, предадоха ПРАЙМ-ТАСС и Франс прес, цитирани от БТА.

"Трябва да заявя, че Русия бе надежден партньор на Унгария, но е необходимо потребителите винаги да се чувстват сигурни, че не зависят само от един доставчик, тъй като това увеличава тяхната уязвимост", заяви Дюрчани на международната конференция по проекта за газопровода "Набуко". Предвижда се по тръбопровода да се транспортира газ от каспийския регион в Европа, като Русия ще бъде заобиколена.

Унгарският премиер отбеляза, че 80 процента от общия обем от внасяната в Унгария газ идва от Русия, докато делът на доставките на руски газ в ЕС е 26 процента.

Дюрчани призова към възможно най-бързо взимане на решение за строителството на газопровода "Набуко", без едновременно с това да се противопоставя на предлагания от Русия проект за газопровода "Южен поток"."Южен поток намери подкрепа от ЕС и това е изключително важно", отбеляза премиерът.

"Въпросът не е „Набуко” срещу „Южен поток”, заяви Дюрчани, като подчерта, че по-големият брой нови газопроводи са необходими, за да се гарантират енергийните доставки в Европа.

Тези два газопровода трябва да осигурят ЕС с газ, преминавайки през Турция и Балканите, но проектът "Набуко" цели да се намали зависимостта на ЕС спрямо руския внос от Близкия изток и централна Азия, посочва Франс прес.

Проектът "Набуко" предвижда до 2012 г. да бъде изграден газопровод с дължина 3300 километра, който ще доставя каспийски газ от Турция до Австрия през територията на България, Румъния и Унгария.