Дребни търговци обединяват усилия срещу опити за монопол, търсят помощ от властта
Дребни търговци обединяват усилия срещу опити за монопол, търсят помощ от властта / снимка: БГНЕС
Дребни търговци обединяват усилия срещу опити за монопол, търсят помощ от властта
70269
Дребни търговци обединяват усилия срещу опити за монопол, търсят помощ от властта
  • Дребни търговци обединяват усилия срещу опити за монопол, търсят помощ от властта

Организации, защитаващи интереса на дребните търговци от цялата страна обединяват усилията си, за да се борят срещу опитите за монопол на пазара, който застрашава поминъка им. В ефира на Дарик председателят на Сдружението на преместваемите обекти в София Иво Иванов обяви, че се подготвя позиция с искания до вицепремиера Даниела Бобева, от която дребните търговци ще търсят защита.

Основното притеснение на хората с павилиони и малки търговски обекти е свързано с дейността на веригата за продажби на цигари и вестници на дребно Lafka.

Национален координационен съвет на дребни търговци от цялата страна ще подготви обща стратегия срещу настъпването на пазара на Lafka, обяви Иво Иванов от Сдружението на собствениците на преместваеми обекти в столицата.

Почти година след февруарските протести не само че няма никакво развитие в антимонополната ни борба на всички граждани, а за тази година се създаде нов монопол, каза Иванов.

Според Николай Димитров от Асоциацията на дребния и среден бизнес в Бургас над 20 000 фирми в страната ще бъдат засегнати, ако се допусне монопол на една верига. По думите това не касае само временните обекти, а ще засегне цял бранш, включително и частни обекти, включително и дистрибуторски вериги. По сметките на Димитров общият брой на засегнатите фирми в страната ще бъде над 20 000 или над 70 000 души. "Идеята не е сами да водим тази борба по региони, защото проблемът е общ за всички", каза той.

135 обекта сме във Враца, ние сме си достатъчна конкуренция и без веригите, обяви и Венета Илиева от Сдружението на собствениците на търговски обекти в града. Тя посочи, че във Враца безработицата е голяма, а веригата ще ги обрече на фалит. "Изхранваме семействата си, нашите обекти съществуват от 20 години", каза тя, а Иво Иванов посочи, че за търговците тяхната дейност не е бизнес, а осигурява препитание.

Дребните търговци разчитат повече на реакцията на изпълнителната власт, макар да очакват подкрепа и от общинските власти. Иво Иванов посочи, че търговците ще предявят искания към изпълнителната власт, които ще адресират до вицепремиера с ресор икономика Даниела Бобева. Ако не видят отговори от властта в разумен срок, ще организират протести, закани се шефът на асоциацията на търговците.