Доларът запази позиции на валутните пазари
Доларът запази позиции на валутните пазари / снимка: Sofia Photo Agency

Доларът успя през изминалото денонощие да запази постигнатото от миналата седмица поскъпване спрямо еврото и йената, като спрямо японската валута „зелените пари” се котират на двумесечен връх, отбелязва Bloomberg. Доларът отчита и значителен месечен ръст спрямо еврото, най-вече заради очакванията на пазара, че Федералният резерв ще ограничи понижаването на лихвите в Съединените щати. Финансисти прогнозират, че след още една корекция с 0.25% от страна ФЕД, централната банка ще спре с намаляването на лихвените нива.

ЕЦБ обаче не дава сигнали, че е готова да последва Федералния резерв в политиката му към понижаване на лихвите. Банката нееднократно е заявявала, че нейната основна цел е поддържането на ценова стабилност в еврозоната, където се отчитат рекордни стойности на инфлацията заради поскъпващия петрол и скока на цените на хранителните стоки.

От Европейската централна банка засега единствено се чуват гласове, които изразяват опасения от скока на еврото спрямо долара. Вчера дори председателят на ЕЦБ Жан-Клод Трише изрази опасенията си от рязкото поскъпване на еврото спрямо долара. Той обаче добави, че отговорността на Банката е да осигурява стабилност на цените.

Така основната лихва в еврозоната остава на шестгодишен максимум от 4%, на фона на резкия спад на лихвените нива в САЩ, при което лихвеният диференциал очевидно е в полза на еврото, допълват наблюдаващи пазара.

Тази сутрин доларът се котира спрямо еврото при $1.5626 за 1 ?, към японската йена „зелените пари” се търгуват за 104.18 ¥, а спрямо швейцарския франк щатската валута се разменя за 1.0348 CHF за $ 1.

За днес Европейската централна банка определи референтен курс от $ 1.5628 за 1 ?.

* Информацията е актуална към 9.00 ч. българско време

DarikFinance.bg