Доларът губи позиции към еврото. Петролът излетя над $120
Доларът губи позиции към еврото. Петролът излетя над $120 / netinfo

На световните валутни пазари доларът продължава лекото си отстъпление към еврото.

След влизането на европейските пазари доларът се котира към единната европейска валута при $ 1.4890 за 1 ?. На моменти в азиатската сесия стойността на щатската валута се понижи дори над ниво 1.49, като за спада действат едновременно поскъпването на петрола и сагата за нестабилността около финансовите институции в Съединените щати, отбелязва Forex.

Bloomberg допълва, че падането идва и заради задълбочаващите се опасения за рецесия в жилищния сектор. Това заедно с поскъпването на петрола ще продължат да натискат надолу американската икономика.

Към йената "зелените пари" се стабилизираха, след вчерашния спад и днес се търгуват за 108.90 ¥ за $ 1.

На стоковите пазари златото и петролът отбелязаха рязък скок снощи, а възходящата тенденция продължава и днес.

Златото поскъпна до $ 843 за тройунция след като нефтът мина $ 120 за барел, а доларът отстъпи позиции към общата валута.

Петролът още снощи „превзе” възловото ниво от $ 120 за барел, заради поевтиняването на долара на валутните пазари. Допълнително напрежението между Русия и САЩ заради Грузия и разполагането на американския ракетен щит в Полша, държат пазарите неспокойни.

Все още е затворен и нефтопроводът Баку-Супса, по който дневно се траспортират около 100 000 барела нефт. Все пак другият по-значителен нефтопровод Баку-Тбилиси-Джейхан, който бе затворен преди две седмици заради взрив, се очаква да започне да работи с пълен капацитет до края на седмицата или в най-лошия случай в началото на следващата.

Тази сутрин на електронната борса в Ню Йорк лекият американски петрол се котира за $ 121.66 за барел, а в Лондон нефтът сорт брент се повиши до $ 119.61 за барел.

Още новини от DarikFinance.bg