Данев: Да не пренебрегваме икономическите си интереси по отношение на Сърбия
Данев: Да не пренебрегваме икономическите си интереси по отношение на Сърбия / снимка: Sofia Photo Agency

В сложната ситуация около създаването на независимо Косово България не трябва да пренебрегва икономическите си интереси със Сърбия. Това заяви председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев, предаде БГНЕС.

По данни на БСК стокообменът ни със Сърбия е с 372 млн. долара положителен баланс ( за 583 млн. долара е българският износ годишно). Това според Божидар Данев би трябвало да се вземе предвид при формирането на политически решения. Ясно е, че българските инвеститори в Косово ще бъдат ухажвани, посочи Данев. Всяка инвестиция в новата държава е добре дошла, като се има предвид, че Косово е с 45 на сто безработица и се изхранва основно от донорски програми. Но същевременно трябва да се има предвид, че това е страна с 2 млн. жители, тоест икономическият потенциал като пазар не е голям, коментира още Божидар Данев.

Развитие на конкурентноспособността на българската икономика и увеличаване на експортния капацитет на българските фирми са целите на новоучредения Български институт за външна търговия към Българската стопанска камара (БСК).

Фирмите износители в България са около 13 000 и ако всяка от тях намери допълнителни пазари и клиенти и реализира зад граница допълнително продукция за 100 хиляди лв. на година, общият ефект за икономиката би бил 1,3 млрд. лв., сочат разчетите на стопанската камара. Това са пари, които освен доход за фирмата и по-добри заплати на нейните служители, осигуряват и повече приходи от данъци за държавата, посочи управителят на БИВТ Жечко Димитров.

Според председателя на БСК Божидар Данев, необходимостта от създаването на института идва от обстоятелството, че в момента външнотърговският ни оборот не е в полза на износа, в който при това преобладават енергоемки продукти. "При цената на електроенергията, за нас това означава, че изнасяме евтина енергия и национален доход", посочи Данев.

БСК призова кабинета да преразгледа намеренията си за повишаването на продуктовите такси за събиране и преработка на отпадъци от опаковки. По данни на камарата Министерският съвет възнамерява в края на април да повиши продуктовите такси за преработка на отпадъци от опаковки с това ще засегне сериозно конкурентоспособността на значителна част от българската икономика. Председателят на БСК Божидар Данев поясни, че ако намерението бъде изпълнено, ще пострадат на практика всички производители и вносители на бяла и черна техника, напитки, каучукови изделия, плодове и зеленчуци.