Цената на топлото няма да скочи на Нова година, обеща ДКЕВР
Цената на топлото няма да скочи на Нова година, обеща ДКЕВР / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Цената на топлото няма да скочи на Нова година, обеща ДКЕВР
47053
Цената на топлото няма да скочи на Нова година, обеща ДКЕВР
  • Цената на топлото няма да скочи на Нова година, обеща ДКЕВР

Парното и топлата вода няма да поскъпнат в средата на отоплителния сезон, обеща председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев. Той бе категоричен, че ако изобщо има поскъпване на природния газ от 1 януари 2012-а, то ще бъде с по-малко от 5 на сто, а не каквато е прогнозата на „Булгаргаз" с близо 18 процента.

От догодина обаче е възможно да поскъпне водата. Семерджиев бе категоричен, че увеличението няма да бъде рязко, но за някои ВиК дружества се налага заради инвестиционните им програми.

Общественият доставчик прогнозира поскъпване на синьото гориво с близо 18 на сто заради т.нар. недовзет приход, обясни Ангел Семерджиев. Той сподели, че гледа на това като на желание за укрепване на фирмата, но то трябва да става при отчитане и на интересите на потребителите. Шефът на регулатора определи подобно поскъпване на природния газ като „немислимо".

Семерджиев бе категоричен, че регулаторната комисия няма да допусне парното да поскъпне от 1 януари – т.е. в средата на отоплителния сезон.

„Най-вероятно, тъй като няма причина заради вдигане на цените на горивата или пък курса на долара, най-вероятното увлечение ще е значително по-малко, и даже бих прогнозирал, че ще бъде при всички положения, ако има, под 5 процента", каза още Семерджиев.

По правило, ако оскъпяването на синьото гориво е до 5 процента, това не трябва да влияе върху цената на парното и топлата вода, а допълнителните разходи остават за сметка на топлофикационните дружества.