Бюджетната комисия в НС отхвърли аргументите за президентското вето
Бюджетната комисия в НС отхвърли аргументите за президентското вето / снимка: БГНЕС
Бюджетната комисия в НС отхвърли аргументите за президентското вето
65932
Бюджетната комисия в НС отхвърли аргументите за президентското вето
Бюджетната комисия в НС отхвърли аргументите за президентското вето
  • Бюджетната комисия в НС отхвърли аргументите за президентското вето
  • Бюджетната комисия в НС отхвърли аргументите за президентското вето

Без депутатите от „Атака" бюджетната комисия в парламента подкрепи отново актуализацията на Бюджет 2013 г. и на практика отхвърли ветото на президента Росен Плевнелиев. Отсъствието на депутатите от групата на Волен Сидеров в петък в пленарна зала обаче биха довели до друг резултат, тъй като за да се отхвърли ветото на държавния глава, са нужни гласовете на 121 народни представители. Гласовете на БСП и ДПС са общо 120.

Бившият зам. финансов министър и депутат от ГЕРБ Владислав Горанов коментира, че решението на комисията не го изненадва, тъй като няма избраници на Атака, а ГЕРБ все още не са излъчили свои представители в постоянните комисии на 42-рото НС. „Ние бяхме длъжни да дойдем и да заявим за пореден път, че няма да подкрепим законопроекта за изменение на закона за държавния бюджет", мотивира Владислав Горанов своето присъствие в комисията и това на друг депутат от ГЕРБ - бившия шеф на НАП Красимир Стефанов.

За отговор на въпроса защо депутатите от Атака не присъстват на заседанието на комисията председателят й Йордан Цонев препрати към Волен Сидеров. „Всички са поканени, да са дошли", лаконичен бе той.

Министърът на финансите Петър Чобанов каза, че право на депутатите от Атака е да решат къде и как да влязат. Той изрази мнение, че в петък те ще бъдат в пленарната зала при обсъждането на президентското вето на бюджета. „Мисля, че утре ще има принципна позиция по отношение на това кой подкрепя или не подкрепя ветото, тъй като тук е много важно да се посочи и това, че ветото е политическо, тъй като президентът се позиционира като ясна политическа страна в този дебат. Може да имаме и хипотезата, при която ветото се отхвърля поради несъвпадение с политическата страна президент. Тоест и такъв вариант е възможен. Според мен ветото ще бъде отхвърлено, тъй като не почива на реални икономически аргументи", каза той.

И предишните, и сегашните управляващи признаха, че при предходните правителства е задържан ДДС на бизнеса в края на годината. Според бившия шеф на НАП Красимир Стефанов практиката да се „връзва" бюджетът с невъзстановено ДДС е от 2006 г.

От 2006-а до 2009 година е имало тенденция на повишаване на задържаното ДДС в края на годината именно да се регулира приходната част на бюджета, каза Стефанов и припомни, че е бил в ръководството на НАП от 2006 година и знае как се е формирало салдото в края на всяка година с устно разпореждане. „Да не говорим, че са изисквали от фирмите големи и средни данъкоплатци да се внасят авансово суми от следващата година за текущата година, за да може да се връзват приходите", каза Стефанов.

Трябва да се сложи край на този начин на формиране на „финансовия плафон" от върнат/невърнат ДДС, каза председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев и посочи, че всички са съгласни с това. „Това правителство казва: всички сме го правили, спираме да го правим, защото сме в криза и трябва да подобрим бизнес средата. И започва да го прави", допълни той.

Заместник-министърът на финансите Людмила Елкова, каза, че управляващите нямат очакването невъзстановеният данък да е нула, но по думите й има съществени различия между ситуацията през 2006-а и през 2009-а, 2010-а, 2011 година и тя е, че „ликвидността е различна и никаква я няма". „След това тотално спиране през втората половина на 2009 година за плащане и за връщане трябва да ви кажа, че всички, които кризата не беше засегнала, отношението на Симеон Дянков засегна. И въпросът с невъзстановяването на ДДС е много чувствителен за разлика от 2006 година", каза още елкова.

В петък ветото върху актуализацията на бюджета ще бъде обсъдено и в пленарната зала.