Бърнанке: Спадът в търсенето на жилища ще забави растежа
Бърнанке: Спадът в търсенето на жилища ще забави растежа / снимка: БГНЕС

От средата на август има известно подобрение във функционирането на финансовите пазари, заяви снощи централният банкер на САЩ Бен Бърнанке, но направи предпазлива прогноза за перспективите пред икономиката заради очакваното изостряне на ипотечната криза, предаде днес Франс прес.

Задълбочаващият се спад на търсенето на жилища вероятно "значително ще забави" икономическия растеж на САЩ през следващата година, а пълното стабилизирането на акциите на Уолстрийт след тежката криза в кредитирането ще отнеме време,

предупреди управителят на Управлението за федералния резерв на САЩ (УФР) Бен Бърнанке, цитиран от Асошиейтед прес.

Бърнанке се ангажира за пореден път "да действа както е необходимо", за да помогне на финансовите пазари, които преживява трусове няколко месеца, да функционират добре, а икономическият растеж и инфлацията да се поддържат в стабилни Темпове, пише БТА.

"Условията на финансовите пазари показаха известно подобрение след най-тежките моменти на кризата в средата на август, но пълното възстановяване на функционирането на пазара най-вероятно ще отнеме време и ще има някои препятствия", каза Бърнанке в реч пред Икономическия клуб в Ню Йорк.

Това бе най-обширната оценка на текущата икономическа ситуация в САЩ, след като финансовите сътресения през август разтърсиха Уолстрийт.

Окончателните последици на кредитната криза върху икономиката на страната все още "не могат да бъдат оценени", посочи централният банкер на САЩ.