Български министри разговаряха със свои колеги в Монако
Български министри разговаряха със свои колеги в Монако / netinfo

Българските министри на вътрешните работи Румен Петков, на отбраната Веселин Близнаков, на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов и заместник-министърът на финансите Кирил Ананиев разговаряха със своите колеги от Монако.

С държавния министър и правителствения съвет на Монако Петков, Близнаков, Гагаузов и Ананиев дискутираха възможността за изграждане на пречиствателни станции. Домакините бяха информирани за ролята на България като външна граница на ЕС и гарантирането на нейната сигурност.

14 години Монако финансира проекти у нас, свързани със защитените територии и опазването на биологичното разнообразие, развитието на екотуризма, както и изграждането на инфраструктура. Преди три години за финансиране на различни програми по линия на образование и създаване на структурна база за развитие на екотуризма в село Фазаново са отпуснати 30 хиляди евро.

Стокообменът между България и Монако преди две години е бил над 220 хиляди евро. Според официалните данни през миналата и началото на тази година все още няма реализиран такъв.

Монако притежава една от най-развитите европейски банкови системи.