България привлекателна за бизнес средите в Чехия
България привлекателна за бизнес средите в Чехия / снимка: Sofia Photo Agency

В България има създадени благоприятен инвестиционен климат и бизнес среда, привлекателна за чешките компании. Това становище на чешките делови среди е изразил в парламента председателят на Сената на Чехия Пршемисъл Соботка, каза председателят на Народното събрание Георги Пирински.

Соботка каза, че България е перспективен търговски партньор за Чехия и двустранното икономическо сътрудничество има потенциал не само в областта на туризма и земеделската продукция. Има възможност за увеличаване на стокообмена между двете държави и на инвестициите, каза гостът.

Вицепрезидентът на чешкия Съюз на промишлеността и транспорта Станислав Казецки посочи, че чешките фирми имат интерес за дългосрочни връзки, инвестиционни и общи проекти в енергетиката, транспортната инфраструктура, опазването на околната среда и строителството.

Заместник- министърът на икономиката Нина Радева посочи, че България е добро предмостие за европейския бизнес и от тази възможност могат да се възползват чешките делови среди. Радева припомни, че през 2006 г. ръстът на БВП на България е бил 6.5 на сто, а безработицата - под 10 на сто.