БСП обвини ГЕРБ в атентат срещу българската наука
БСП обвини ГЕРБ в атентат срещу българската наука / БГНЕС, архив

Управляващата партия ГЕРБ осъществи атентат срещу българската наука. Това заяви заместник-председателят на ПГ на "БСП лява България" Румен Гечев в парламента, след като депутатите от групата напуснаха пленарната зала в знак на протест срещу отхвърлянето допълнителните средства за Българската академия на науките (БАН).

Партия ГЕРБ гласуваха против увеличението на бюджета на БАН с крайно необходимите 10 млн. лв., които щяха да направят възможно нормалното функциониране на Академията, в това число продължаването на докторските програми на 600 българи, посочи Гечев.

ГЕРБ: БАН получава допълнителни 5 млн. лева с бюджет 2017

"С този атентат срещу българската наука те осъществиха и атентат срещу българската демокрация, защото два пъти ключовата бюджетна комисия гласува "за" тези 10 млн. лева", заяви той.

Гечев посочи, че третото гласуване на текстовете от държавния бюджет, които засягат финансирането на БАН, е в нарушение на правилника на парламента и Конституцията. Не може да гласуват, когато си искат, по 100 пъти, докато малцинството в парламента наложи волята си над мнозинството, което няколко пъти гласува "за", отбеляза той. По думите му Академията не е включена в бенефициентите по програмите на Европейската комисия и няма да може да кандидатства пряко. Те ще разполагат със 78 млн. лева от м.г., посочи той. Според него се провежда умишлена политика за ликвидиране Академията.

Няма да има допълнителни пари за БАН и Софийския университет

В отговор на въпрос дали ще оспорват гласуването, Гечев заяви, че ще оспорват "всичко по всички юридически и възможни начини".

Валери Жаблянов заяви, че остава впечатление, че ПГ на ГЕРБ действа под натиск. По думите му голяма част от колегите му от ГЕРБ споделят разбирането за подкрепа на БАН чрез увеличаване на финансирането. Външен натиск върху колегите от ГЕРБ се упражнява по най-безобразен начин, каза Жаблянов.

Парламентът прие Бюджет 2017

По думите му случващото се в Народното събрание отразява разбирането на мнозинството и правителството на Бойко Борисов за мястото на България като една неразвита, примитивна държава с напускащо население. За нас инвестицията в науката е бъдещето за България, именно това днес беше унищожено, заяви той. Жаблянов смята, че мнозинството е вредно и вижда изборите като решение за оцеляването не само на БАН, но и на българската държавност и народ.