Заради парите за БАН и СУ: Отложиха гласуването на бюджета за просветното министерство
Заради парите за БАН и СУ: Отложиха гласуването на бюджета за просветното министерство / DarikNews.bg, архив
Заради парите за БАН и СУ: Отложиха гласуването на бюджета за просветното министерство
91475
Заради парите за БАН и СУ: Отложиха гласуването на бюджета за просветното министерство
  • Заради парите за БАН и СУ: Отложиха гласуването на бюджета за просветното министерство

Депутатите отложиха гласуването на второ четене на предвидения бюджет за Министерството на образованието и науката в законопроекта за държавния бюджет за 2017 г.

Причината е, че осем народни представители от бюджетната комисия са поискали днес да бъде свикано извънредно заседание на комисията, на което да се изготви допълнителен доклад относно предложенията по бюджета на просветното министерство и трансферите за държавните висши училища и БАН.

10 млн. лева повече решиха да дадат на БАН депутатите в бюджетна комисия във вторник. При влизането на държавния бюджет за окончателно гласуване в зала вчера обаче депутатите си взеха допълнителните пари, защото редакцията не е отразена в чл.1 с всички разходи и приходи на държавата за догодина.

Депутатите приеха бюджетите на МО и МВР

Председателят на бюджетна комисия Менда Стоянова обясни, че депутатите сами не гласували подкрепеното от комисията увеличение, а старите сметки на вносителя.

Николай Александров от "Атака" обори тезата така: "Първият път практически групата на ГЕРБ не гласува. По този начин чисто формално бламират решението на бюджетна комисия. А вторият път се въздържаха. Проблемът е следният - предложение, което е прието според правилника на Народното събрание от бюджетна комисия не е отразено надлежно в доклада. Не е отразено в цифрите в таблицата".

"Няма да предлага да не коментираме дали е техническа грешка, дали е нарочно, Не бих си позволил такава интерпретация, тъй като нямаме основание.Но все пак е много странно, че в българския парламент точно 10 млн. лева за БАН, точно те са предмет на някаква техническа грешка", посочи Румен Гечев от БСП. Той призова депутатите от ГЕРБ, ако са против да излязат и да обяснят защо.

След скандали депутатите решиха: Минималната пенсия се вдига с 4 лева

Менда Стоянова от ГЕРБ обоснова решението на групата да гласуват въздържали се и да не подкрепят повечето пари за БАН. "За наука пари има, но има за науката, която може да ги заработи. Има за науката, която може да прави проекти, които са добри и да доведат до съответния резултат. За мен, ако съм член на БАН, би било унизително да моля бюджета за трохи", обясни тя.

Вносителят на предложението Борислав Великов от Реформаторския блок отново защити предложението.