Брюксел и Люксембург призовават частните кредитори да разменят гръцките си облигации
Брюксел и Люксембург призовават частните кредитори да разменят гръцките си облигации / снимка: БГНЕС, архив

Европейският комисар по икономическите и валутните въпроси Оли Рен призова частните кредитори да се съгласят на офертата за преструктуриране на гръцкия дълг, която изтича днес, предаде Ройтерс.

Оли Рен подчерта, че условията на това споразумение няма да станат по-добри, докато алтернативата ще се влоши.

Гърция прикани частните си кредитори, тоест онези които държат облигации по държавния й дълг на стойност 206 милиарда евро, да разменят старите ценни книжа за нови, като се съгласят на 53,5 процента номинална загуба. Общо крайната загуба се очаква да бъде около 73-74 процента от стойността на държаните първоначално книжа. Новите облигации, които ще бъдат предложени на частните кредитори, ще бъдат с падеж най-малко 11 години и най-много 30 години, което е повече от всички облигации, които са държали досега.

Ако сделката се приеме от частните кредитори, то правителствата от еврозоната ще отпуснат заем на Гърция, за да изкара до 2014 г., но ако това не стане, еврозоната няма да продължи да финансира Гърция, Атина ще изпадне в неконтролируем фалит, като тогава инвеститорите ще понесат  загуби от над 74 процент

Подобен призив отправи и министърът на финансите на Люксембург Люк Фриден, предаде Франс прес. Той посочи, че провал на операцията по размяната на гръцките дългови облигации ще доведе до провал на втория спасителен план за Гърция. Тези предупреждения министърът отправи пред френския телевизионен канал Ел Се И.

"Всички тежки условия, които наложихме на гърците бяха изпълнени, днес трябва да изразим солидарност към тази страна в интерес на стабилността на еврозоната и в частност на френските, лексембургските и другите банки, които отпуснаха пари на Гърция", каза министърът.

Край Флоренция, пред студентите от Европейския университетски институт германският министър на финансите Волфганг Шойбле пък посочи, че ако ЕС не успее да спаси финансовата система на Гърция, това ще е катастрофа за гръцкото население, предаде Франс прес.

Шойбле подчерта, че Гърция е поискала сама да влезе в еврозоната, защото това е позволило да се намалят лихвените проценти в страната.

"Днес всеки знае, че истинските причини за гръцките проблеми идват от самата Гърция и от гръцкото общество, а не от чужбина", подчерта министърът.

Той се разгневи обаче, когато студенти започнаха да го освиркват и надяваха маски на прасета, напомнящи на страните от групата PIGS /Португалия, Ирландия, Гърция и Испания/, смятани от инвеститорите като уязвими в началото на кризата в еврозоната. На английски това съкращение, идващо от имената на тези страни, се превежда като прасета.

Шойбле подчерта, че не иска да чува за това съкращение, което се асоциира с неприятни неща.

Днес в 20 часа по Гриниуч изтича срокът за участие в размяната на гръцки дългови облигации, припомня Франс прес.

Вчера страната продължаваше да бележи точки, чрез присъединяване на частни кредитори към плана за размяна на облигации. /БТА/