Брокери на Стоковата борса заобикалят закона
Брокери на Стоковата борса заобикалят закона / netinfo

Инспекторатът на Министерството на икономиката и енергетиката направи проверка по получен сигнал за нарушения в Софийска стокова борса и съмнения за прикриването им от Държавната комисия по стоковите борси и тържища. Проверката е установила, че 12 регистрирани брокери в Софийска стокова борса са едновременно собственици, участват като съдружници или са управители в търговски дружества, членове на борсата, и едновременно с това ги представляват при сключването на борсови сделки.

Законът за стоковите борси и тържища забранява брокерът да сключва за своя сметка сделки на стоковата борса, както лично, така и чрез трето лице. Чрез участието си в тези дружества се създава възможност брокерите да осъществяват борсови сделки за своя сметка, използвайки трето лице–притежаваното от тях дружество, така се заобикаля закона, обясняват от министерството на икономиката.

В своето становище инспекторатът на МИЕ отбелязва, че ДКСБТ е компетентният орган, който може да предприеме действия за налагане на административни мерки и търсене на административно-наказателна отговорност спрямо нарушителите, ако прецени, че са налице основания за това. В писмо до председателя на Държавната комисия по стокови борси и тържища Христо Миленков министър Румен Овчаров изисква ДКСБТ да направи проверки и да предприеме мерки по случая до 31.08.2006 г.