Бобева: Платихме 13 млн. лв. лихви заради забавени плащания на Дянков
Бобева: Платихме 13 млн. лв. лихви заради забавени плащания на Дянков / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Усилията на управляващите са насочени към насърчаване на заетостта чрез подкрепа за бизнеса и да се разкриват работни места. Това обясни пред bTV вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева.

"Някои от мерките вече дават резултат. Започнахме разплащане с бизнеса. Около 320 млн. лева бяха неразплатени, от тях повече от половината вече са разплатени. Има тенденция, след като държавата се разплаща и фирмите започват да се разплащат със служителите си. Имаме намаление и вече само 116 предприятия дължат пари на своите работници. Намалява и междуфирмената задлъжнялост", каза още Бобева и допълни: „Хора за откраднати 10-15 000 лева влизат в затвора. Ние платихме 13 млн. лева само за лихви за забавени плащания от страна на бившия финансов министър Симеон Дянков към бизнеса. И за това никой не носи отговорност", подчерта Бобева.

Работата на безработните е да търсят работа, да се квалифицират, а не да участват в политически събития, коментира тя във връзка с протестите пред Народното събрание.

Вицепремиерът увери, че управляващите се опитват да усетят пулса на хората и да вкарат в законите това, което те искат. „Ето защо първите ни мерки за отпадане на административната тежест, някои от тях срещнаха нееднозначен отзвук в гражданите и организациите. В края на седмицата ще имаме още 100 режима, които ограничаваме, намаляваме, отпадат такси", каза Бобева.