/ БГНЕС, архив
Бизнесът масово се затруднява от новите изисквания за касовите апарати
100617
Бизнесът масово се затруднява от новите изисквания за касовите апарати
  • Бизнесът масово се затруднява от новите изисквания за касовите апарати
65% от участниците в проучване на Българска стопанска камара (БСК) няма да могат да изпълнят новите изисквания за касовите апарати на Министерство на финансите. Това стана ясно по време на дискусия организирана от работодателската организация.

1500 касови апарати вече работят според новите изисквания

Според новите изисквания на финансовото министерство, регистрираните по ДДС фирми, трябва да подменят фискалните си устройства до 31 март, а нерегистрираните по ДДС компании трябва да го направят до края на юни.
 
От Стопанската камара не са против да има повече прозрачност в приходите на фирмите , но смятат, че на бизнеса е необходим по-дълъг период за въвеждане на новите условия, които касаят в повечето случаи подмяна на фискалните устройства.
 
Проведеното проучване от Българската стопанска камара в началото на февруари показва, че 12 до 18 месеца са нужни на предприятията, за да подменят фискалните си устройства.
 
Председателят на БСК Радосвет Радев изтъкна, че някой текстове в новата наредба на Министерството на финансите наистина трябва да бъдат коригирани. По думите му те не защитават търговската тайна - един изключително чувствителен проблем за предприятията.

Нова наредба на НАП може да доведе до колапс на икономиката, смятат търговци

С промените, които трябва да влязат в сила от 1 април, от Приходната агенция целят да въведат отчитане в реално време на продажбите на стоки и услуги. Софтуерът се подменя, за да се отчитат търговците на всеки пет минути за всяка касова бележка. Потребителите пък ще могат да проверяват дали касовите бележки, които получават, са реални чрез специално приложение.