/ DarikNews.bg
Нова наредба на НАП може да доведе до колапс на икономиката
100351
Нова наредба на НАП може да доведе до колапс на икономиката
  • Нова наредба на НАП може да доведе до колапс на икономиката
Влизането в сила на Наредба №18 на Националната агенция за приходите (НАП) за смяна на касовите апарати и софтуерите за продажба, трябва да се отложи до края на 2019 г. за всички фирми, защото бизнесът няма да се справи и е възможен колапс на икономиката. За това Ясен Танев, учредител на Българската асоциация за развитие на бизнес софтуер.
 
Според плановете на Министерство на финансите промените, свързани с фискалните устройства, трябва да влязат в сила от 1 април.
 
1500 касови апарати вече работят според новите изисквания

"Когато сте малък магазин, за вас не е проблем да си смените касата и софтуера и в рамките на 300 до 500 лева да изпълните изискванията на наредбата. Защото вашият бизнес е един компютър-касичка. Но колкото повече бизнесът нараства и сте вложили пари в него, ако сте вложили и пари по европрограми в софтуерните ви системи, или използвате софтуери на външни компании, защото ние сме европейска държава и българският бизнес е модерен, дори и да имате доброто желание, то в рамките на шест месеца не можете да обновите и да модифицирате големи и средни системи", коментира той.  
 
Регистрираните по ДДС трябва да започнат смяната на касовите си апарати

Така че колкото сте по-голям и по-бял, толкова повече сте загазили, защото трябва да извадите едни непредвидени пари, да обучите персонала и да подмените системите. Ако се окаже, че сте европейска компания или използвате софтуер на европейски производители, проблемите ви стават още по-големи", алармира Танев.