/ ThinkStock/Getty Images
Публична дискусия по повод новите изисквания към касовите апарати, които ще са в сила от края на март, провежда днес в Българската стопанска камара (БСК). Целта е да се потърси разумен изход от създалото се напрежение във връзка с прилагането на наредбата за регистриране и отчитане на продажбите в търговските обекти чрез фискалните устройства.

Нова наредба на НАП може да доведе до колапс на икономиката, смятат търговци

С промените, които трябва да влязат в сила от 1 април, от Приходната агенция целят да въведат отчитане в реално време на продажбите на стоки и услуги. Софтуерът се подменя, за да се отчитат търговците на всеки пет минути за всяка касова бележка. Потребителите пък ще могат да проверяват дали касовите бележки, които получават, са реални чрез специално приложение.

Бизнесът подкрепя тези мерки на правителството, но се притеснява от някои текстове и краткото време, в което трябва да приведе дейността си в съответствие с изискванията на наредбата.

1500 касови апарати вече работят според новите изисквания

"Това дава на Националната агенция по приходите достъп до цялата база данни на дадения обект. И тук вече не говорим за фискализация на касов бон, а говорим за абсолютно целия бизнес на търговското дружество“, коментира за БНР Ричард Алибегов - председател на Асоциацията на заведенията.
БГНЕС