Биг Макпоказва разликата между валутата и точната й стойност
Биг Макпоказва разликата между валутата и точната й стойност / netinfo

Индексът"Биг Мак"дава приблизителни насоки за това колко далеч са валутите от точната си стойност, пише сп."Икономист". Индексът се базира на теорията за равнопоставеността на покупателната сила (РПС), според която обменните курсове трябва да изравняват цената на кошница със стоки - в случая един хамбургер"Биг Мак".

По подразбиране РПС е обменният курс, който прави цената на долара една и съща във всички страни, а според това мерило китайският юан е най-евтината валута. Един"Биг Мак"в Китай струва 11 юана или 1,45 долара - стойността му е с 58 процента по-ниска.

Местните производствени разходи обаче, като ниските наеми и възнагражденията, имат склонност да бъдат по-ниски в по-беднит естрани и по-трудно арбитрирани извън техните граници, така че РПС е по-добър ориентир за несъответствия между страните в сходен етап на развитие.

Повечето валути на богатите страни са с по-висока стойност спрямо долара, включително еврото (с 22 процента) и швейцарският франк (с 53 процента).

Йената е изключение, но въпреки че е с 33 процента по-евтина според индекса на"Биг Мак", едни по-широки рамки на РПС предполагат, че японската валута е близо до точната си стойност.