Без бонуси за шефове на германски банки, подпомогнати от държавата
Без бонуси за шефове на германски банки, подпомогнати от държавата / снимка: EPA/BGNES

Германското правителство прие правилата, според които банките в страната ще могат да се възползват от плана за справяне с финансовата криза на стойност 480 млрд. долара, предадоха световните агенции.

Правителството лимитира помощта си до 10 млрд. долара за банка. Освен това постави условия прагът за заплатите на хората от ръководството на съответните институции да е 500 000 евро. Мениджърите също така трябва да забравят за бонуси през времето, за което банките, които управляват, са длъжници на държавата.

Планът на германското правителство за банковата система на страната бе приет в петък от двете камари на парламента. Планът предвижда гарантиране на междубанковите заеми до 400 милиарда евро и отпускане на 80 милиарда евро за рекапитализиране на затруднените банки.

Шефът на най-голямата банка в страната Deutsche Bank Йозеф Акерман каза, че банката не се нуждае от капитал на държавата. Още в петък Акерман заяви, че се отказва от годишния си бонус. Мартин Блесинг, изпълнителен директор на втората по големина банка в страната - Commerzbank, пък каза пред вестник Bild, че банката ще се запознае с пакета и условията и ще прецени дали да се възползва.