Бернанке предупреди: Пазарите са под напрежение и застрашават икономиката
Бернанке предупреди: Пазарите са под напрежение и застрашават икономиката / netinfo

Президентът на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ Бен Бърнанке заяви, че световните финансови пазари са под "изключително напрежение" и застрашават и без това слабата икономика на Съединените щати, предаде Ройтерс.

"Засилването на финансовото напрежение през последните седмици, което ще направи банките все по-предпазливи при предоставянето на кредити на домакинствата и на бизнеса, могат да доведат до значителен по-нататъшен спад на растежа", посочи Бърнанке пред съвместната икономическа комисия в Конгреса на САЩ.

Той изтъкна, че са необходими спешни действия на Конгреса за стабилизиране на ситуацията и предотвратяване на сериозни последици за финансовите пазари и икономиката на САЩ, предаде БТА.

Бърнанке изрази "голяма загриженост" за рисковете, надвиснали над растежа, като посочи, че брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ се очаква да нарасне "с много, много по-бавно темпо" от потенциала си, предаде Франс прес. После постепенно увеличението на БВП ще започне да се възстановява с нормализирането на функционирането на финансовите пазари и когато приключи корекцията на пазара на недвижими имоти, добави президентът на американската централна банка. Той подчерта също така, че рисковете от покачване на инфлацията остават твърде обезпокоителни.

Бен Бърнанке прогнозира, че разходите на домакинствата в най-добрия случай ще останат в застой в краткосрочен план. УФР ще действа, както е необходимо, за укрепване на разклатената икономика, обеща президентът на централната банка на САЩ, цитиран от Асошиейтед прес.