Беларус не е спирал транзита на петрол за Европа, твърдят от Минск
Беларус не е спирал транзита на петрол за Европа, твърдят от Минск / netinfo

Министерството на външните работи на Беларус заяви, че страната не е спирала транзита на петрол през нейна територия за трети страни. Прессекретарят на външното министерство каза, че налягането на входа на нефтопровода “Дружба” на територията на Беларус е било понижено не по вина на беларуската страна.

Прессекретарят посочи, че на 31 декември в Беларус е въведено митническо оформяне на петрола, като тази мярка е в отговор на действията на Русия за въвеждане на експортни мита върху нефта, които са нарушили редица двустранни и многостранни договори за несъбиране на мита.

Той посочи, че правителството на Беларус е било принудено да предприеме мерки за предотвратяване на причиняването на икономически щети на страната и възникването на дефицит на енергийни ресурси. Прессекретарят не посочи какви са тези мерки. По-рано ръководителят на „Транснефт” Семьон Вайнщок заяви, че от 6 януари беларуската страна незаконно отклонява петрол от нефтопровода “Дружба” въпреки опитите на „Транснефт” да попречи на това.

През изминалата нощ Полша е спряла да получава руски петрол по нефтопровода “Дружба”. Освен Полша този петрол трябва да стига до Германия.