АИКБ: Настояваме за разследване на офертите на НЕК

„Вече за нас са виновни Съветът на директорите на БЕХ, които не приеха оставката на шефа на НЕК, както и тези, които са успели да се преборят за неговия пост и които са им въздействали. Ние настояваме да се направи разследване на тези оферти. Няма независим купувач, който би купил такава енергия“. Това заяви пред NOVA председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.
 
На въпрос дали работодателите все още твърдят, че има умисъл при търга с цел облагодетелстване на Христо Ковачки, Велев отговори:
 
„Не са известни аргументите за отхвърляне на оставката на шефа на НЕК. При всички случаи става дума за недобро управление на НЕК. Ние не знаем в чия полза се управлява, но очевидно не е в полза на икономиката и нашите членове, които дават работа на 82% от наетите и тяхната продукция формира 86% от брутната добавена стойност на страната. Хората, за които работи изпълнителният директор на НЕК, не са тези, и те са успели да се преборят за неговия пост. Такива количества, при тези условия, няма кой друг да си позволи. Няма значение даже кой е, името му. Важното е, че това е определен човек и това не е пазарно поведение”, обясни председателят на АИКБ.
 
Той потвърди, че няма промяна в позицията на четирите работодателски организации и без смяна на ръководството няма да се спрат схемите за манипулиране на пазара.
 
Велев припомни и на какво се дължи тяхната позиция. Става дума за търг, при който е оферирана енергия без гарантиран почасов профил.
 
„Купува се такава за три месеца напред, а на предния ден се получава информация за кой час каква такава ще има. Няма друг такъв търг. Когато има такива с отклонения – това се определя със съгласието на продавач и купувач. Докато в случая това отклонение се определя от продавача. Правилата го позволяват, но такава енергия може да купи само човек, който е в сговор с продавача, или който управлява и по някакъв начин оказва влияние над него. Независими субекти не могат да участват в един такъв търг”, обясни той.
 
Васил Велев обясни, че европейският регламент не позволява подобни условия за провеждане на търг. „Ако четем регламента, а той е закон от по-висок ранг, задължителен за изпълнение в страните членки, не го позволява, защото той изисква ненарушено и конкурентно взаимодействие между търсене и предлагане и че не могат да се извличат неправомерни печалби от пазарни злоупотреби. Той изисква открита и честна конкуренция на пазарите на търговия на едро в полза на крайните потребители на енергия”, добави той.
 
Председателят на АИКБ изрази мнение, че чрез публикуване на поръчкови статии се прави опит за оневиняване на председателят на НЕК.  
 
„Направи впечатление активността на един професор – вярно е, че ние не знаем къде точно е професор и по какво, но бяха публикувани редица поръчкови статии, в които се обясняваше, че няма нищо необичайно в този търг. Всъщност има. Няма друг такъв търг”, каза Васил Велев.
nova.bg