Агенция „Митници не приема упреците на петролните компании
Агенция „Митници не приема упреците на петролните компании / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Агенция „Митници" не приема упреците на Българската петролна и газова
асоциация. Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС) работи в нормален режим, съобщават от ведомството. В случай на необходимост Агенция „Митници" ще окаже пълно съдействие на компетентните органи.

Ръководството на Българска петролна и газова асоциация внесе сигнал при главния прокурор Сотир Цацаров с искане за проверка на работата на Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС) към Агенция „Митници", съобщиха от прокуратурата.

Валентин Златев и Андрей Делчев изразяват становището на петролните и газови компании, членове на Асоциацията.

В сигнала се твърди, че БАЦИС би трябвало да е изградена така, че да събира и обработва данни и по този начин да бъде изцяло гарантирано постъпването на акциза в бюджета. Системата трябва да е планирана така, че да се превърне в основно средство за борба с контрабандата на цигари, алкохол и горива. Компаниите са длъжни да подават информация към БАЦИС. Фирмите са направили многомилионни инвестиции за хардуер и сотфуер, като само в сектора „течни горива" вложенията са за над 150 млн. лв.

„След поредица от срещи през тази година с отговорните за БАЦИС длъжностни лица от Агенция „Митници", се потвърди информацията ни, че системата не може да обработи огромния обем данни; че се предават данни от контролни точки на задължените лица, които въобще не се отразяват в системата; буди съмнение, че се предават и такива, които после биват умишлено заличавани, за да се прикрият незаконни действия на икономически оператори; че основната функционалност на БАЦИС, а именно автоматичното сравняване на количествата, отчетени от входно-изходните измервателни системи, с количествата, декларирани от лицата, не работи. Стана ясно още, че въпросното сравняване много често се извършва ръчно и избирателно от митническите органи", пише в сигнала до главния прокурор.

Повече за сигнала, подаден до главния прокурор, вижте ТУК

От прокуратурата посочват, че предстои да бъде извършена пълна проверка на изнесените в сигнала данни.