9 млн. евро инвестира „Заубермахер” в екоинфраструктура
9 млн. евро инвестира „Заубермахер” в екоинфраструктура / снимка: Sofia Photo Agency

Над 9 млн. евро ще инвестира компанията „Заубермахер България” в изграждането на модерна инфраструктура за сметосъбиране в столичните райони „Младост”, „Люлин”, „Овча купел”, „Витоша” и „Триадица”, съобщи нейният управител Станимир Добрев. Компанията спечели общинския конкурс за почистване на петте района и започва работа от 1 март догодина.

Новият изпълнител на почистването в петте столични района ще инвестира в модерни и хигиенични кофи за смет, както и в изграждането на острови, върху които да се поставят контейнерите. Компанията, която е дъщерно дружество на австрийска фирма, вече е закупила 60 специализирани автомобили и камиони за чистене, предстои подновяването на 35000 кофи за отпадъци.

Според Станимир Добрев на определени места в районите ще бъде увеличена кратността на вдигане на кофите, а на други – тази кратност ще се съкрати.

Компанията обещава да създаде 500 нови работни места, а като дългосрочна цел инвеститорите си поставят изграждане на завод за преработка на отпадъци и производство на алтернативни горива в София.

Ако няма обжалване на спечелената обществена поръчка, до няколко дни ще бъде сключен договор между Столичната община и „Заубермахер България”. По думите на Ханс Рот, собственик на австрийската фирма, в договора ще бъдат заложени ясни клаузи за задълженията на „Заубермахер България” и общинската администрация.

Рот коментира твърденията на общинските съветници от БСП, че победителят в конкурса е бил предизвестен, като изтъкна, че компанията никога не се е обвързвала с политически интереси и работи за това всички партии да обърнат внимание на опазването на околната среда.