50 милиона спестени от съкращенията в администрацията
50 милиона спестени от съкращенията в администрацията / netinfo

Държавата е спестила 50 милиона лева от съкращаването на 5300 административни работници, съобщи министърът на държавната администрация Николай Василев при представянето на чакащата одобрение от Европейската комисия оперативна програма за административен капацитет. Василев добави, че ако не са били съкратени чиновници, увеличението на заплатите е щяло да бъде едва шест процента.

В Министерството на държавната администрация и административната реформа няма работници, които да взимат по 280 лева, заяви министър Николай Василев в отговор на журналистически въпрос. Средствата във ведомството са се увеличили, защото след съкращаване на част от персонала то е имало за първи път тази година възможността да разпределя заплатите между останалите служители.

Министър Василев представи в Разлог оперативната програма Административен капацитет, чакаща непосредствено одобрение от Европейската комисия. Общият бюджет на програмата за периода 2007-2013 година е 180 милиона евро, като за тази година са предвидени за усвояване 13 милиона евро.

Целта на програмата е да подобри администрацията и обслужването на гражданите и бизнеса. Искаме да имаме най-висок процент на усвояемост, каза министър Василев, защото сме най-малката оперативна програма. По нея не се очаква съфинансиране от бенефициентите и затова смятам, че ще имаме много по-малко проблеми, каза министър Василев. Големият брой конкурсни процедури обаче, може да затруднят усвояването на средствата, добави той. До края на годината всички договори трябва да бъдат подписани.

Зам.-министърът на финансите Любомир Дацов съобщи, че в момента държавите членки на ЕС обсъждат приемането на единен европейски данък. Това засега е само хипотеза, добави той.