0,6% скок на цените на производител на вътрешен пазар
0,6% скок на цените на производител на вътрешен пазар / netinfo

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през август се увеличава с 0,6 на сто спрямо предходния месец, като в преработващата промишленост нарастването е с 0,3 на сто, показват данни на Националния статистически институт.

Увеличение на цените има при производството на продукти от други неметални минерални суровини - с 3,2 на сто; производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 1,8 на сто; производството на текстил и изделия от текстил, без облекло; производството на химични продукти - с 1,4 на сто.

Значително е увеличението на цените при събирането, пречистването и разпределението на вода - с 14,4 на сто, докато при производството на хранителни продукти и напитки се наблюдава намаление с 1,6 на сто.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през август тази година спрямо същия месец на 2007 г. нараства с 14,4 на сто. В преработващата промишленост цените на вътрешния пазар през август се увеличават с 16,4 на сто спрямо съответния месец на 2007 година. Увеличение на цените спрямо август 2007 г. има при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 13,7 на сто; производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 13,5 на сто; производството на продукти от други неметални минерални суровини - с 12 на сто; производството на хранителни продукти и напитки - с 11 на сто; производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 9,8 на сто; производството на химични продукти - с 9,6 на сто; производството на канцеларска и електронноизчислителна техника - с 8,8 на сто.

Общият индекс на цените на производител през август 2008 г. е под равнището на предходния месец с 0,1 на сто, като в преработващата промишленост намалението е с 0,5 на сто. Спад на цените спрямо юли 2008 г. има при производството на хранителни продукти - с 1,3 на сто. Увеличават се цените при производството на химични продукти - с 2,7 на сто, производството на канцеларска и електронноизчислителна техника - с 2,6 на сто, производството на продукти от други неметални минерални суровини и при производство на превозни средства, без автомобили - с 2,5 на сто.

Общият индекс на цените на производител през август тази година нараства с 11,8 на сто спрямо същия месец на 2007 г. В преработващата промишленост през август 2008 г. спрямо съответния месец на 2007 г. цените на производител нарастват с 12,5 на сто, а при производството и разпределението на електроенергия, газ и вода - с 14,7 на сто.