Полша предприема стъпки за осигуряване на допълнителни гаранции за сигурност за Украйна от НАТО на предстоящата през юли среща на високо равнище на алианса в литовската столица Вилнюс.

Това каза полският президент Анджей Дуда на съвместна пресконференция с украинския си колега Володимир Зеленски във Варшава, предаде Ройтерс.

Според Дуда това ще увеличи военния потенциал на Украйна.

Полският президент съобщи също, че неговата страна изпраща общо 14 изтребителя МиГ-29 на Украйна.

Полша изпраща 4 МиГ–29 на Украйна


"Четири изтребителя МиГ-29 от запасите на Полша бяха предадени на украинските въоръжени сили в последните месеци. Сега се изпращат още четири изтребителя МиГ, така че стават общо осем", каза той.

"Имаме готовност... да изпратим още шест, които в момента се подготвят. Предполагаме, че те могат да бъдат предадени скоро", каза Дуда.

Украинският президент Володимир Зеленски посочи, че иска Полша да стане ключово важен партньор в многостранните усилия за възстановяване на страната му след като войната с Русия приключи.

На съвместната пресконференция с полския президент Дуда във Варшава, Зеленски отправи също и покана към компании от Полша да посетят Украйна преди края на войната, за да си осигурят по-добри позиции на украинските пазари.

Зеленски каза също, че положението в град Бахмут в Източна Украйна е наистина трудно и Киев ще вземе "съответните решения", ако има риск украинските войски там да бъдат обградени от руските сили. Той добави, че най-важното за него е да се защити животът на военнослужещите.
Светослав Танчев/БТА